Nieuws

Een nieuwe vriendin
Publicatiedatum: 03-11-2013
Deze week is onze nieuwe pup bij ons komen wonen. Het is een Rhodesian Ridgeback met de naam Imani. Wij zijn ontzettend blij met onze nieuwe vriendin. Guusje en Dirkje moesten even wennen,...Lees verder
Uitwaaien op het strand
Publicatiedatum: 13-10-2013
Het eerste weekend van oktober zijn we heerlijk een weekendje naar zee geweest. We waren samen met de ouders van Evelien en zij hadden ook hun twee teckels mee. De vier teckels en wij hebben...Lees verder
Nieuwe huisgenoot
Publicatiedatum: 13-10-2013
Er komen weer spannende en leuke weken aan. Over twee weken wordt ons gezin uitgebreid met een nieuwe viervoetige huisgenoot. Niet zoals iedereen zal verwachten een ruwharige teckel. De...Lees verder

Informatie en weetjes over teckels

Informatie en weetjes over teckels

Teckels staan bekend om hun eigenzinnigheid en hun intelligentie. Het zijn naast slimme en eigenzinnige honden ook honden die heel moedig en nieuwsgierig zijn. Wat teckels onderscheidt van veel andere honden, is dat een teckel heel bewust oogcontact zoekt met de mens.

Teckels zijn heel aanhankelijk zijn naar hun baas, maar ondanks dat, moet je er als baas echt voor waken om de baas te blijven. Geef een teckel een vinger een hij neemt je hele hand. Een teckel zal nooit een hond worden die altijd slaafs zal gehoorzamen. Toch is het wel mogelijk om een teckel goed op te voeden. Het kan alleen wat meer tijd en creativiteit vragen dan bij het trainen van een ander ras.  

Dat eigenzinnige karakter van de teckel komt voort uit het feit dat ze vroeger gefokt werden voor de jacht op vossen en dassen. De hond werd in een vossenburcht gezet en moest dan zelfstandig jagen. Het is daarom niet gek dat teckels zo dapper en slim zijn en een flinke portie doorzettingsvermogen hebben. Ondanks het geringe formaat is een teckel dus absoluut geen schoothondje. Het is een sterke, gespierde hond die veel uithoudingsvermogen heeft en een karakter om rekening mee te houden. Al wil dat niet zeggen dat een teckel er niet van kan genieten om heerlijk te liggen luieren.

Teckels kunnen goed met soortgenoten overweg. Als ze opgroeien met katten en andere honden, kunnen ze daar ook prima mee samenleven. Kleinere huisdieren is wat lastiger vanwege het jachtinstinct dat een teckel heeft. 

Een teckel is een fijne gezinshond en kan ook prima overweg met kinderen. Natuurlijk moeten daarbij wel de normale regels in acht worden genomen die gelden in de omgang tussen honden en kinderen.

De ruwharige teckel hoort een stekelige vacht te hebben met een flinke baard en wenkbrauwen.
Meestal zijn de ruwharige teckels wildkleurig, maar er komen ook black and tan, rode en chocoladekleurige ruwharige teckels voor.
De ruwe beharing is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met de Dandie Dinmont- en andere Terriërs.
De ruwharige teckel is de teckel die het meest voor de jacht gebruikt wordt. Zij moeten gemiddeld tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden. Voor het dagelijks onderhoud moet de teckel regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam.

Vanwege de lange rug die de teckel heeft, kun je ze beter niet te hoog laten springen en traplopen.

Teckels kunnen behoorlijk oud worden. Wanneer je een teckel in huis neemt, neem je dus een vriendje voor jaren in huis!